Fejlődési problémák

Segítünk ha megrekedt a gyermeke fejlődése

Van aki túl lassan, van aki túl gyorsan fejlődik. Mindkét esetben hasznos a szakember segítsége!

A kisbabák fejlődésének van egy egészséges üteme: az ennél lassabb és a gyorsabb ütem (bármilyen furcsa is) problémákat okozhat.

Fontos, hogy a gyermekek a különböző fejlődési szakaszokban szükséges képességeket elsajátítsa, mert az élete további részében azok mind a mozgására, mind akár egyéb képességeire (például gondolkodás, egyensúlyérzék) óriási hatással vannak.

Mit tekinthetünk megnyugtató mozgásfejlődésnek?

„A Tiéd megfordult már?”, „Képzeld, a kis Jancsi alig 10 hónapos és már járni kezdett, pedig nem is mászott!”, „Hány hónaposan kell tudnia ülni a gyerekemnek?” – találkozhatunk a büszke anyukák dicsekvésével, vagy aggódó kérdéseivel az interneten, játszótéren, baráti társaságban. A leggyakorlottabb anyukák sem tudják „mi a normális” mozgásfejlődés, hiszen átlagos gyerek nincs, az egy családban nevelkedő gyerekek is fejlődhetnek teljesen eltérően egymástól.

Ezért összeállítottunk egy táblázatot (itt letölthető) azokat a mozgásformákat és korokat, amelyek a legjellemzőbbek egy egészséges csecsemő mozgásfejlődésében.

Az átlagosnál gyorsabb fejlődésnél is figyelni kell a babára: kimaradt-e valamelyik mozgásforma vagy harmonikus-e a kialakult mozgás. Leggyakoribb például a mászás kimaradása, amely a későbbi mentális fejlődést és tanulási képességeket jelentősen befolyásolja, de igen gyakori az aszimmetrikus mozgás, amelyet szintén kezelni kell. Ilyenkor kell megfigyelni például, hogy mindkét irányba tud-e forogni a csecsemő, megfelelően használja-e mindkét kezét mászáskor. Gyakori, hogy nem a lábuk kitevésével állnak fel a babák, hanem erőből azonnal két lábra húzzák magukat, közben össze-vissza tekerve a bokájukat. Előfordul az is, hogy túlságosan kiforog egyik vagy mindkét láb álláskor. Ha ez a lábtartás rögzül, sajnos a járás is ilyen lesz.

Az átlagosnál lassabb mozgásfejlődés esetén mindenképpen kell állapotfelmérést kérni, hogy a szakember kiszűrje, hogy milyen probléma akadályozza a megfelelő mozgás beindulását. A csecsemők esetében alkalmazott Dévény-módszer célja, hogy a teljes és egészséges mozgásfejlődésen segítse át a csecsemőket. A mozgásfejlődés megrekedése vagy a problematikus mozgásfejlődés a következő mozgásfejlődési lépcsőfok hibáját is okozhatja.

Amennyiben az ITT letölthető füzetben a pirossal jelzett mozgásokat látod gyermekeden, feltétlenül kérd gyógytornászaink segítségét!

Melyek a mozgásfejlődés meghatározó lépései?

A fej emelése

A fejemelés az alapja a hasról – hátra, majd onnan visszafordulásnak.

Forgás

Minden egyes nagymozgás megalapozza a következő mozgáshoz szükséges izmok erejét. A kúszáshoz, mászáshoz szükséges a hasról-hátra, illetve hátról hasra fordulás.

Ellentétes kar – láb mozgás; kúszás, mászás

Az ellentétes kar-láb mozgás elengedhetetlen a 2 agyfélteke összehangolásában. Ennek hiánya koordinációs problémákat, esetleg tanulási zavarokat (dyslexia, dysgrafia, dyscalcunia) okozhat kisiskolás korban. A kúszás, mászás során megerősödnek a hátizmok, így stabilan, egyenes háttal tud majd ülni a csecsemő.

Felülés

A felüléssel megváltozik a gyermek perspektívája, kitágul számára a világ. A mentális fejlődéséhez ezért nagyon fontos, hogy időben történjen a felülés, melyhez a korábbi mozgások időben történő képessége szükséges. Ha az említett mozgások hiányoznak, mégis a szülők próbálják önállóan ültetni a kisbabát, a gyenge hátizom nem tudja megtartani a gerincet, és kóros görbületek, „púpos” ülés is kialakulhat.

Felállás, járás

A felállást, járást az üléshez hasonlóan nem szabad erőltetni, siettetni. Azért nem jár még egyedül a gyermek, mert nem elég erős az izomzata, vagy nem megfelelő még a koordinációja hozzá. Idő előtt elkezdett járatással hibás mozgások, lábtartások kerülhetnek begyakorlásra, melyek „segítség és vezetve járatás” nélkül jó eséllyel elkerülhetőek lennének.

A Dévény módszerrel jóval nagyobb mértékű és gyorsabb javulás is elérhető, mint más módszerek eredményeként.

Egyeztessen időpontot!

Gyakori kérdések a mozgásfejlődés kapcsán

Lehet, hogy nekem lusta a gyerekem?

A megkésett mozgásfejlődés is tünete annak, hogy valami nincs rendjén. Lusta gyerek nincsen, a gyermek azt a mozgást nem csinálja, amire nem képes. Központunkban egy állapotfelmérés során kiderítjük, hogy mi lehet az oka a megkésett mozgásfejlődésnek.

Aggódjak, ha kisbabám nem ott tart, mint az azonos korú szomszéd gyerek?

Az átlagos mozgásfejlődés táblázata letölthető ITT. Az, hogy esetleg az ismerős kisbaba ügyesebb, még nem jelenti azt, hogy a Tiéd megkésett mozgásfejlődésű. A táblázat segít eldönteni, hogy megkésett-e a fejlődése, illetve nézd meg az ITT letölthető füzetet, ahol ellenőrizheted, hogy a jelenlegi mozgása életkorának megfelelő-e. Pirossal jelölt mozgás esetén babád mozgásfejlődési lemaradását izomprobléma okozza, és javasoljuk a tornát.

Nem szeret hason feküdni, mit tegyek?

Ennek oka nagyon gyakran a nyakizom gyengesége, így nem tudja rendesen megemelni a fejét. Emiatt valószínűsíthető, hogy késni fog a forgás megindulása. Az orvosok által tanácsolt „szigorú hason fekvés” ezért fontos, azonban ha a csecsemő nem szeret hason feküdni, az gyanújele lehet egy nyaki izomtónus problémának. Mindenképpen erőltetni kell a hason fekvést, de ez nem elég, javasolt a tornánk a csecsemőnek.

Az baj, ha még nem mászott, de felkapaszkodik, és úgy megy?

Igen, ez egy nagyon fontos és tipikus mozgásfejlődési probléma, amely későbbi problémákat okoz. Többek között a dislexia, disgraphia nevű betegségek visszavezethetőek a kimaradt mászásra, mert az ellentétes kar-láb mozgások megtanulása az agy jobb és bal agyféltekéjének összehangolásához feltétlenül szükségesek. (Ha a kúszás marad ki a fejlődési lépcsők közül, az nem okoz akkora problémát, mint a mászás kimaradása.) Amennyiben játékkal sem lehet a kisgyermeket mászásra bírni, feltétlenül javasolt a Dévény-torna.

A gyerekem felhúzódzkodik, szeretne ülni, de még igazából nem tud. Segíthetek neki?

Nem, magától ülni nem tudó gyermeket nem szabad ültetni! Mivel a hát és az egyéb vázizmok nem elég fejlettek, semmiképpen nem szabad az ültetést erőltetni. A felülés mozgásának megkésése esetén javasoljuk a tornát, hiszen a szilárd táplálék bevitelre megérett csecsemő ülve tud(na) a legbiztonságosabban enni. Mentális fejlődéshez is szükséges, hogy a felülés időben történjen, hiszen megváltozik a gyermek perspektívája, és a környezete ingergazdagsága is a fekvő pozícióhoz képest.

Járni kezd a gyerekem, de olyan furcsán befelé áll a bokája. Ez elmúlik magától?

Nem, ebben az esetben is mindenképpen javasolt gyógytornászunk felkeresése, mert a bedőlt boka további problémákat okozhat a teljes vázizomzatban.

Mezítláb vagy cipőben tanuljon gyermekem járni?

Mikor többet áll, mint mászik a kisgyermek, mindenképpen szandál vagy cipő hordását javasoljuk. Szívesen segítünk a lábformának megfelelő cipő kiválasztásában, mivel bizonyos esetekben speciális (ún. szupináló) cipő javasolt a későbbi lábproblémák elkerülése érdekében.

Mikor tudunk még segíteni?

Igyekszünk mindazok gyógyulását és fejlődését segíteni akiknek bármilyen okból eredő mozgásszervi problémájuk van, a legkisebbektől a legnagyobbakig.

Módszereink révén gyors és tartós eredmények érhetők el!